Twijfel maakt geen foto

Zonsopkomst Martinuskerk Princenhage

De winter is dit jaar vooral grijs, warm en nat. Ook dat kan verrassende foto’s opleveren, maar een beetje zon en een doortekende lucht is toch altijd welkom.

Met een weersvoorspelling van half zon/half wolken plan ik een vroeg fotomoment met uitzicht over Breda. In gedachten gaat dat dan gepaard met een krachtige oranje lucht en een zon die nét boven de horizon verschijnt, tussen de wolken door.
Google maps erbij voor locatie, Sunseeker voor een idee van richting van de zonsopkomst. En zo heb ik snel een beeld waarbij ik vanuit een hoger standpunt een blik heb op de zon die opkomt, achter de wijk Princenhage in Breda Zuid-West. En als het even zo uitkomt, is dat achter of nabij de toren van de Martinuskerk.

Op het moment dat ik opsta en naar buiten kijk, zie ik een heldere en steenrijke hemel. Geen wolkje te bekennen. Dan maar niet op pad?
Mijn spullen liggen klaar en ik kan zo vertrekken.

Gehaast pak ik toch maar mijn spullen en stap ik op de fiets om richting “de bliksemschicht” te gaan. Dit is een uitkijktoren aan de snelweg A16, met uitzicht over de stad.
Ik heb geen hoge verwachtingen, door de heldere lucht en onderweg besef ik dat ik een statieplaatje voor mijn telelens ben vergeten. Stom, maar geen nood, want op de camera zit een zgn. “L-bracket”, waarmee ik het geheel op statief vastmaak.
Aangekomen op plaats van bestemming snel naar boven, want het licht verandert nu heel snel. Aan de horizon verschijnt tegen verwachtingen in tóch een mooie gloed.
Bovenin de toren statief uitgezet en een poging om de camera “in te klikken”. Balen! Ook het L-bracket vergeten. Dan maar improviseren: camera op de rand van het uitzichtpunt en brillenkoker als ondersteuning.

De toren schommelt heen en weer, ondanks dat er niet veel wind staat.
Het drukke verkeer zoeft luidruchtig onder mij langs.

Maar snel actie nu: de kleuren aan de horizon worden steeds intenser. Ik kies een standpunt van waaruit ik volledig ingezoomd (400 mm) de kerktoren linksonder in beeld heb. Om het beeld te vullen wacht ik tot er wat vogels voorbijvliegen die de ruimte rechtsboven in beeld kunnen vullen.
En ja, midden in beeld staat helaas een lantaarnpaal. Maar omdat die redelijk vrij staat, heb ik daarvoor de optie om die in Photoshop weg te poetsen.

10 minuten verder en het is gedaan. Maar volgens mij heb ik een beeld dat ik zocht, dus kan ik tevreden terugkeren. Het resultaat zie je hierboven.

En hoe het ruwe beeld eruit zag?
Ruwe beeld van ochtendshoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.