Een witte ochtend aan Chassé Promenade Breda

sneeuw, chassé promenade, architectuur, vroege ochtend

Vroeg uit de veren voor foto’s met het mooiste licht en in de mooiste omstandigheden. Een pittige opgave, zeker als het zo’n koude ochtend is waarbij je liever nog een keer diep onder het dons wegkruipt.
Maar met een verse laag sneeuw in het vooruitzicht en wat dat kan doen met het landschap, besluit ik deze ochtend nog voor zonsopkomst op pad te gaan. En laten we eerlijk zijn, in de winter is dat vroeg niet eens zo gek vroeg: 6.45 uur op plaats van bestemming.

De keus aan locaties is ruim, maar ik kies voor de binnenstad van Breda op één van de meest aansprekende plekken voor rust, ruimte en mooie architectuur: de Chassé Promenade. Het woongebied achter het Chassé Theater waar de woontorens naar het campusmodel zijn gerangschikt rond een ruim parkachtig gebied.

Als ik de Chassé Promenade oploop, heb ik helaas niet het mooiste licht wat je op een vroege ochtend zou verwachten. Er is een dicht laaghangend wolkendek en in eerste instantie sneeuwt het nog licht. De verlichting van de stad geeft een grauw-gele kleur op dat wolkendek. Maar wat me fascineert is een ononderbroken sneeuwveld rond de gebouwen voor mij. Waar je anders de strakke lijnen van de bestrating ziet, ligt nu een prachtig vlak wit deken. In deze bijna monochrome scene steekt de gele kleur van woongebouw Carré contrastrijk af tegen het omliggende tafereel.

Met bijna bevroren vingers neem ik een aantal foto’s vanaf statief, met een belichtingstijd van 30 seconden (diafragma f11). Net op tijd, omdat niet veel later de eerste bezoekers hun weg door de sneeuw zoeken. De stilte en de leegte wordt snel doorbroken.

Een uurtje later thuis bekijk ik de eerste beelden van dit vroege uitstapje. Zoals verwacht zijn het in eerste instantie wat vlakke beelden, met een oranje gloed van de omringende verlichtingen. Maar met wat inspanningen in Lightroom en Photoshop kan ik alsnog een levendig en contrastrijk beeld creëren, dat aansluit bij mijn oorspronkelijke idee van deze ochtend. Ter vergelijking zie je hieronder het oorspronkelijke beeld, nog vóór bewerking:

Foto van de sneeuwscene vóór bewerking in Lightroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.