Kleurrijk spektakel aan het Spanjaardsgat Breda

Van zondag 18 december t/m zaterdag 24 december is Breda het decor van de jaarlijkse 3fm Serious Request actie. Met wereldwijd 900.000 kindersterftes per jaar, als gevolg van longontsteking, staat de actie in het teken van geld inzamelen voor hulp bij het tegengaan van onnodige sterfte door deze verraderlijke ziekte. Het “laat ze niet stikken” wordt kleurrijk geprojecteerd op de muren van het Kasteel van Breda.

Na mijn bezoek aan de Grote Markt, waar de DJ’s in het glazen huis radiouitzending verzorgen, besluit ik nog even wat foto’s te maken bij het Spanjaardsgat. De avond valt vroeg, dus rond 16.45 uur is het “blauwe uur” al volop begonnen. Voor degenen die hier nog niet van weten: een half uur na zonsondergang en voor zonsopkomst tekent de lucht diep blauw. Het geeft een spectaculaire aanblik, in combinatie met kunstlicht dat ook hier alom aanwezig is.
Om het hele plaatje compleet te maken, inclusief de nieuwe LED-verlichting op de Grote Kerk, kies ik ervoor om een panorama-opname te maken. Dit doe ik met meerdere overlappende foto’s, in verticale stand. Hiervoor gebruik ik een speciale statiefkop, waardoor de camera om zijn as draait, ter hoogte van de beeldsensor. Dit voorkomt verdere vertekening tussen de afzonderlijke foto’s en bij het aan elkaar plakken van de foto’s in Photoshop en Lightroom, krijg ik geen vervelende verspringingen.

Voor de eerste foto maak ik zo zeven opeenvolgende beelden. Doordat de beeldprojectie op de muur van het Spanjaardsgat in beweging is en ik met een lange sluitertijd werk (8 seconde per beeld, bij een diafragma f11), heb ik wat verloop in de foto’s van dat deel. In nabewerking poets ik dit zo goed mogelijk tot een kloppend geheel. Een prima foto om de aandacht aan deze 3fm actie te ondersteunen!

Iets later maak ik een nog uitgebreidere panorama, opgebouwd uit 24 afzonderlijke foto’s. Waar ik voor de eerste foto werkte met een brandpuntafstand van 28mm, fotografeer ik nu wat meer ingezoomd tot 40mm. Over drie rijen van links naar rechts maak ik 8 opnames. Eén rij wat meer naar boven gericht, één rij mooi horizontaal en een laatste rij wat verder naar beneden gericht. De afzonderlijke rijen rijg ik in photoshop aan elkaar, om daar de drie panorama’s die ik zo heb verkregen verticaal aan elkaar te plakken. Zo ontstaat er een foto met extreem veel detaillering in een foto van 185 megapixels(!) Een probeersel om zeker elders nog eens te herhalen!

Indruk van de panoramafoto die is opgebouwd uit 24 afzonderlijke beelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.